استان فارس شهر شیراز حافظیه ( آرامگاه حافظ شیرازی )

آدرس حافظیه ( آرامگاه حافظ شیرازی ):

گردشگرانی که حافظیه ( آرامگاه حافظ شیرازی ) را دیده اند :

حافظیه ( آرامگاه حافظ شیرازی ) کجاست؟

حافظیه یا آرامگاه حافظ شیرازی  نام مجموعه ای آرامگاهی در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازه قرآن می باشد. این مجموعه به‌ دلیل وجود آرامگاه حافظ شیرازی در آن به این نام مشهور شده‌ است. مساحت مجموعه حافظیه ۲ هکتار بوده و از ۲ صحن شمالی و جنوبی تشکیل ایجاد شده است که این صحن‌ها توسط تالاری از هم جدا شده‌ اند. مجموعه حافظیه ۴ درب ورودی-خروجی دارد که درب اصلی در سمت جنوب آن، دو درب در سمت غرب آن و یک درب در سمت شمال‌ شرق آن قرار گرفته است.

تالار حافظیه که از آثار دوره ی زندیان است، ۵۶ متر طول و ۸ متر عرض داشته و از ۲۰ ستون سنگی، هرکدام به ارتفاع ۵ متر تشکیل شده‌است. این تالار پیش‌تر شامل ۴ ستون و ۴ اتاق بوده که بعدها اتاق‌ها از محدوده ی آن حذف شده اند. در سمت شرق و غرب تالار ۲ اتاق - یکی متعلق به سازمان میراث فرهنگی و دیگری مربوط به دفتر آرامگاه حافظ وجود دارد. شیوه ی معماری این تالار مربوط به دوره‌های هخامنشیان و زندیان است.

 

حافظیه در دیدگاه مردم

حافظیه از دیرباز، قبله اهل دل و زیارتگاه عاشقان دور و نزدیک بوده و در جوارش عرفا و شعرای نامداری به خاک سپرده شده‌اند. معتقدان این پیر صاحب کرامت ، رفتن به آرامگاه او را با آداب و رسومی آیینی همراه می‌کنند ، از جمله با وضو به آنجا می‌روند ، در کنار آرامگاه حافظ کفش خود را از پای بیرون می‌آورند که این خود در فرهنگ مذهبی ایران نشانه احترام و مقدس بودن مکان است.

دیوان حافظ از معدود کتابهایی است که در کنار کتب دینی در خانه ی هر ایرانی وجود دارد و کوچک و بزرگ آن را می‌خوانند و به اندازه درک خود از آن بهره و لذت می‌برند.

 

شهر حافظ در مورد آرامگاه خودش

حافظ شیرازی در شعری زیبا پیش‌بینی کرده‌ است که مرقدش پس از او زیارتگاه مردم خواهد شد:

گلعذاری ز گلستان جهان ما را بس   زین چمن سایه آن سرو روان ما را بس
 
بر سر تربت ما چون گذری، همت خواه   که زیارتگه رندان جهان خواهد بود

 

برخی از بزرگانی که در مجموعه ی حافظیه و در جوار آرامگاه حافظه آرمیده اند

برخی از آرمیدگان در حافظیه: جواد مصلح (فیلسوف). حمید دیرین (بنیان‌گذار انجمن خوش‌نویسان فارس). رسول پرویزی (نویسنده). سید ابوطالب فنایی (شاعر، مترجم و نویسنده). سید محمدرضا مجدالعلما. سید محمدعلی کازرونی (مجتهد). شیخ محمد اهلی شیرازی (شاعر و صاحب کتاب «مسحر حلال»). شیخ محمدباقر مجتهد استهباناتی (آزادی‌خواه). شیخ محمدحسن کجوری. شیخ محمدمهدی کجوری (مجتهد). عبدالوهاب نورانی وصال (استاد دانشگاه). علی سمنانی (عالم و عارف) علیمحمد مژده (استاد دانشگاه). فرصت‌الدولهٔ شیرازی (شاعر). قاسم‌خان والی (والی فارس). لطفعلی صورتگر (شاعر). محمدخلیل رجایی (استاد دانشگاه). محمدهاشم ذهبی شیرازی. مهدی حمیدی شیرازی (استاد دانشگاه و شاعر). نورالدین رضوی سروستانی (موسیقی‌دان). قوام السلطنه (والی شیراز) حسن آزاد معدلی (شاعر و نویسنده) صاحبدیوانی علیرضا شاپور شهبازی (نویسنده و باستان‌شناس)

 

 

برخی اشعار حافظ که بر دیوارهای مجموعه حافظیه نقش بسته اند

بر دیوارهای این بخش از حافظیه غزل‌هایی از دیوان حافظ بر روی کاشی و سنگ مرمر نوشته شده‌است که غزل‌هایی با خط امیرالکتاب حاج میرزا عبدالحمید ملک الکلامی کردستانی نگاشته شده‌است.

دیوار شمالی غزلی با مطلع:

سحرم هاتف میخانه به دولت خواهی   گفت باز آی که دیرینه این درگاهی

دیوار جنوبی غزلی با مطلع:

چو بشنوی سخن اهل دل مگو که خطاست   سخن شناس نئی جان من خطا اینجاست

دیوار شرقی غزلی با مطلع:

مزرع سبز فلک دیدم و داس مه نو   یادم از کشته خویش آورد و هنگام درو

دیوار غربی غزلی با مطلع:

بیا که قصر امل سخت سست بنیاد است   بیار باده که بنیاد عمر بر باد است

 

عکس های گردشگری در حافظیه ( آرامگاه حافظ شیرازی )