Brevvän

Brevvän

En brevvän är en person som man håller kontinuerlig brevkontakt med. Att kontinuerligt ta emot och svara på brev från en brevvän kallas brevväxling.

Innan telefonen uppfanns var brevväxling ett vanligt sätt att hålla kontakten med nära och kära som befann sig långt bort. Under 1900-talet blev det allt mer enhobby, inte minst bland barn och ungdomar, men har i samband med internets intåg minskat i omfattning.

Många tidskrifter som vänder sig till läs- och skrivkunniga barn och ungdomar innehåller annonser från personer som önskar brevvänner. Vanligen söker man en brevvän i sin egen eller närliggande ålder. Andra viktiga faktorer är hobbyer, intressen, musiksmak och eventuella husdjur. Att söka en brevvän av sitt eget kön är vanligast hos yngre barn, äldre barn och ungdomar söker ofta brevvänner av motsatt kön.

Det finns också internationella organisationer som förmedlar brevvänner i olika delar av världen, och som underlättar brevväxling med fattiga eller isolerade människor som inte har tillgång till telefon eller internet. Att skriva till en brevvän på ett främmande språk anses vara nyttigt för språkkunskaperna.

Mejlvänner

I samband med internets intåg så började det även bli vanligt med mejlvänner, det vill säga en digital motsvarighet till brevvänner, där man skickar e-post till varandra istället för vanliga brev. Brevväxling via e-post har vissa fördelar i jämförelse med det traditionella sättet att skicka brev via posten.

  • Snabbare leverans. Framför allt om man har brevvänner i andra delar av världen, eftersom vanliga brev kan ta flera dagar att leverera.
  • Billigt. Att skicka e-post kan vara gratis, vilket gör det möjligt att upprätthålla fler och tätare kontakter med andra.

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*