Susirašinėjimo draugas

Susirašinėjimo draugas

Susirašinėjimo draugas (angl. pen pal) yra žmogus, su kuriuo reguliariai susirašinėjama, dažniausiai elektroniniais arba ranka rašytais laiškais.

Tikslai

Toks bendravimo būdas (susirašinėjimas laiškais su draugu) dažniausiai naudojamas norint pagerinti savo skaitymo ir rašymo užsienio kalba įgūdžius, patobulinti literatūrinę iškalbą, sužinoti apie kitų šalių kultūrą ir gyvenimo būdą, ir, be abejo, užmegzti gražią draugystę. Laiškų siuntinėjimas gali būti ilgalaikis, tačiau gali ir nutrūkti vos po kelių gautų vokų, kaip ir tikra draugystė realybėje.

Senovinis laiškas

Keistis galima nebūtinai laiškais – dažnai žmonės prideda gražių dovanėlių, suvenyrų, nuotraukų ar savo rankų darbo gaminių. Kai kurie susirašinėjimo draugai galiausiai susitinka gyvai, neretai užmezga artimesnius ryšius arba net susituokia, atradę savo sielos draugą.

Žmogus, norintis susirašinėti laiškais, nėra diskriminuojamas dėl savo amžiaus, tautybės ar kultūros. Nors patogiausia yra susirasti draugą, kuris būtų panašaus amžiaus, turėtų keletą tokių pačių pomėgių, galima susirasti visiškai priešingą žmogų nei kiti pažįstami ir stengtis pažinti jo pasaulį. Dažniausiai bendraudami su draugais, gyvenančiais kitoje šalyje, žmonės nevartoja savo gimtosios kalbos, o renkasi populiariąsias anglų, prancūzų ir t. t.

Moderni tradicinio susirašinėjimo laiškais variacija – apsikeisti elektroninio pašto adresais ir susirašinėti virtualioje erdvėje. Turėti “klaviatūros draugą” apsimoka labiau, kadangi galima išsiversti be papildomų išlaidų (nereikia pirkti pašto ženklų ir vokų), taip pat susirašinėjimas vyksta kur kas greičiau ir dažniau, nereikia laukti kelių dienų ar savaičių, kol laiškas atkeliaus. Tokio bendravimo trūkumai – draugystė gali būti trumpalaikė, efemeriška, jei elektroniniai laiškai nėra reguliariai išsaugomi. Daugelis žmonių vis dėlto teikia pirmenybę popieriniams laiškams, kadangi atrasti tikrą laišką pašto dėžutėje tarp visų sąskaitų ir reklamų yra kur kas smagiau. Taip pat siunčiant laiškus paštu, įmanoma keistis kuponais, atvirukais, pašto ženkliukais, kitomis nedidelėmis smulkmenomis. Dažnai susirašinėjimo draugai mėgsta siųsti lipdukus, laiškų popieriaus ir vokų rinkinius, įvairius raštinės reikmenis.

Organizacijos

 

Moksleiviai iš Irako rašo laiškus

Dažniausiai žmonės susiranda susirašinėjimo draugus per tam tikras organizacijas ar svetaines. Tokius forumus ir klubus galima laisvai rasti internete, taip pat žurnaluose, laikraščiuose laiškų skiltyje. Kai kurie žmonės ieško ir romantiškų santykių, tuo tarpu kiti tiesiog nori atrasti naujų draugų. Dažnai tokiuose puslapiuose veikia raktažodžių paieška, kur galima ieškoti draugų pagal pomėgius, tačiau taip pat populiarus yra ir “aklasis susirašinėjimo būdas”, kuomet grupelė žmonių atsitiktine tvarka išsitraukia adresus ir siunčia nežinomam žmogui laišką. Jei jie vis dėlto suranda kažką bendro, atsitiktinė draugystė pratęsiama.

Organizacijos gali būti padalintos į tris pagrindines kategorijas: nemokamos, dalinės prenumeratos, prenumeratos pagrindu sudaryti klubai. Nemokami klubai dažniausiai remiami reklamų ir profiliai nebūna įvertinami, tuo tarpu prenumeratos pagrindu įkurti forumai dažniausiai neturi reklamų ir narių profiliai yra patvirtinami administratorių.

 

Tradicinis susirašinėjimas laiškais siunčiant pašto korespondenciją vis dėlto mažėja, kadangi didėja technologijų reikšmė, tačiau tam tikrose vietose, pavyzdžiui, kalėjime, drauge su technologijomis sujungtas popierinių laiškų rašymas yra labai populiarus. Kai kuriose įstaigose galima patalpinti informaciją apie save virtualioje erdvėje (nors kaliniai ir neturi priėjimo prie interneto). Žmogus, susidomėjęs tokiu susirašinėjimo būdu, gali išsiųsti laišką, ir taip draugystė tęsis jau naudojantis paštu.

 

penpal – penpals – interpals – nationalpals – penpalfriends – citymity – citymity.com

Related Post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*